Krachttraining

Krachttraining is training met (extra) weerstand om de kracht te verbeteren, meestal met het doel om (sport)prestaties te verbeteren. Anders dan met fitness, waarbij bewegen meestal het doel op zich is, is krachttraining in de meeste gevallen puur een middel om bewegingsvormen beter uit te voeren, om zo prestaties tot een hoger niveau te leiden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het sterker maken van de beenspieren van een sprinter. Voor krachtsporters is krachttraining het belangrijkste element van hun training. Krachttraining is te verdelen in algemene krachttraining, en (sport)specifieke krachttraining.

 

Algemene krachttraining heeft als doel om het gehele lichaam sterker te maken. De training heeft dan als doel om het gehele lichaam te verstevigen en niet slechts één spiergroep, of sterker worden in slechts een beweging. Dit kan in verschillende situaties al merkbaar zijn. Denk hierbij aan het verstevigen van de rug om rugklachten te voorkomen bij mensen die veel zitten, het voorkomen van blessures bij sporters, of om gewoon in het geheel een sterker atleet te worden. Voorbeeld: squatten of kniebuigingen voor een schaatser. Specifieke krachttraining wordt voornamelijk bij sporters gebruikt.

 

Deze vorm van krachttraining concentreert zich op een specifieke beweging uit een bepaalde sporttak, aangepast aan de soort kracht die van toepassing is bij het uitvoeren van die beweging. Er wordt hierbij vaak afgeweken van de vrij ‘vaste’ standaard oefeningen met gewichten, zodat coördinatie ook een grotere rol speelt bij het uitoefenen van deze krachtoefeningen. Deze oefeningen worden meestal ook in veldtrainingen verwerkt. Voorbeeld: een schaatser die met extra weerstand explosief moet starten.

 

Kroevensport maakt gebruik van de Nautilus Nitro EVO toestellen: deze toestellen passen zich aan aan de manier waarop uw lichaam beweegt – in plaats van de gebruiker te dwingen zich aan het toestel aan te passen. De gepatenteerde CAM en 4-puntscharniering stuurt de beweging over haar volledige bereik, voor betere en snellere resultaten.

 

Download hier de app!

 

Meer informatie over krachttraining!

Wilt u meer informatie over krachttraining of een afspraak maken om te komen trainen? Vul dan dit contactformulier en wij komen spoedig bij u terug.